Apua alaselän ja lannerangan ongelmiin

Lähes kaikki suomalaiset kärsivät jossakin vaiheessa elämäänsä jonkinasteisista ala- tai lanneselän vaivoista ja noin joka toisella kipu säteilee alaraajoihin. Merkittävistä työkykyä alentavista selän erilaisista kiputiloista kärsii joka viides työikäinen.


Alaselän ja lannerangan kipu voi johtua useista eri syistä. Tavallisesti taustalla on pitkäaikainen altistuminen selän lihasten ja nivelten ylikuormitukselle.

Lumbago eli noidannuoli on yleisimpiä selän ongelmia. Se johtuu selän pehmytkudosten äkillisestä venähtämisestä tai lihasten kramppaamisesta. Äkillinen kipu syntyy, kun välilevyn säikeissä, nivelsiteissä tai lihaksissa sijaitsevat kipuhermopäätteet ärsyyntyvät. Syynä voi olla lihasten epätasapaino tai nivelten lukkiutuminen.

Toinen yleinen selän ongelma johtuu välilevytyrästä. Tyrä syntyy, kun nikamavälilevy rikkoutuu ja välilevyn keskuksen hyytelömäinen aine pullistuu ulos. Pullistuman vuoksi selkäytimestä lähtevä ischias-hermo joutuu puristustilaan välilevyn pullistuman vuoksi. Pullistuman vuoksi hermo ärtyy voimakkaasti aiheuttaen säteilevää kipua ja hermon toimintahäiriöitä.

Fysioterapia helpottaa kipua

Fysioterapialla voidaan helpottaa selkäkipua. Fysioterapeutti tutkii ala- ja lanneselän nivelistön ja lihaksiston ja varmistaa, että hoitotoimenpiteiden aloittaminen on turvallista. Nivelistön normalisoimiseksi ja lihasten rentouttamiseksi fysioterapeutti käyttää manuaalisten käsittelyiden lisäksi muita fysioterapeuttisia toimenpiteitä kuten liikeohjaushoitoa tai traktio-hoitoa, syvälämpöhoitoa, kipuhoitoja, akupunktiota tai LPG-hoitoja.

Niin sanottujen passiivisten hoitotoimenpiteiden lisäksi on tärkeää aktivoida asiakas oman kehonsa huoltoon ja huomioimiseen. Lisäksi pitää kiinnittää huomio työpisteen ergonomiaan, nukkuma-asentoon sekä off-tensioasentoihin. 

Takaisin

Alaselän hoitoon erikoistuneet fysioterapeuttimme

Juha Tähkälä
Leppävaara

 


Jaana Leskinen
Viherlaakso


Maija Pekkanen
ViherlaaksoLeea Maria Lepistö
Viherlaakso