Manuaalinen fysioterapia 

Tuki- ja liikuntelinongelmien ratkaiseminen vaatii asiakkaan omaa sitoutumista kuntotukseen, ja aktiivista harjoittelua, mutta usein myös manuaalista hoitoa. Erilaisia manuaalisen fysioterapian hoitomuotoja on useita. 

OMT fysioterapia

Ortopedinen manuaalinen terapia (OMT) on tuki- ja liikuntaelinongelmien (TULE) fysioterapiaa, jossa tutkitaan, hoidetaan ja ennaltaehkäistään nivelissä, lihaksissa ja tukirangassa esiintyviä toimintahäiriöitä ja kipuja.

Asiakkaan kivun syyn sekä nivelten ja lihasten toimintahäiriöiden kartoittaminen ovat OMT-fysioterapeuttien erikoisosaamisaluetta.

Esitietojen ja fysioterapeuttisen tutkimisen perusteella tehdään fysioterapeuttinen diagnoosi ja asiakkaan kanssa fysioterapiasuunnitelma. Tutkimisessa arvioidaan koko kehon toiminta suhteessa ongelmaan.

OMT-fysioterapiassa käytetään manuaalisia (käsin tapahtuvia) käsittelyjä kuten erilaisia lihas- ja nivelkäsittelyjä (mobilisaatio, manipulaatio) sekä hermokudoskäsittelyjä. Lisäksi asiakkaille annetaan ohjeet ja harjoitteet ongelman poistamiseksi.

Käyttöalueet: Selkäkivut, niskakivut, leukanivelongelmat, päänsärky, hermokivut, raajojen ja selkärangan nivelten toimintahäiriöt sekä huimaus.

Maitland fysioterapia

Maitland-konseptin perusajatuksiin kuuluu kudosten "kuuntelu" eli kudosten ehdoilla tapahtuva käsittely. Maitland-tekniikoiden pehmeyden ansiosta niillä voidaan hoitaa sekä lapsia että aikuisia. Hoitomuoto sopii niin urheilijoille kuin päätetyötä tekeville.

Tyypillisimmät Maitland-konseptin tekniikat ovat mobilisaatio ja manipulaatio, joita voidaan soveltaa pehmytkudoksiin, niveliin ja hermokudokseen. Tekniikoilla voidaan hoitaa koko kehoa, sekä kipua että jäykkyyttä.

Maitland-konseptin ytimen muodostavat asiakaskeskeisyys ja kliininen arviointiprosessi. Asiakkaan subjektiivista kokemusta omasta ongelmastaan pidetään tärkeimpänä hoitoon vaikuttavana tekijänä. Kunkin terapeuttisen toimenpiteen vaikuttavuutta arvioidaan hoidon aikana ja heti sen jälkeen. Hoitamisen tavoitteena on maksimoida henkilön kyky liikkua ja toimia aktiivisesti. Niinpä olennainen osa Maitland-konseptin mukaista fysioterapiaa on asiakkaan aktiivinen harjoittaminen.

Maitland-konsepti on laajimmalle maailmassa levinnyt ortopedisen manuaalisen fysioterapian menetelmä. Australialaisen Greoffrey D. Maitlandin kehittämä konsepti on tuki- ja liikuntaelimistön ja hermokudoksen häiriöihin liittyvien ongelmien käytännön ratkaisumenetelmä. Kliininen arviointiprosessi pitää sisällään tarkan haastattelun ja alkututkimuksen, mihin myöhemmin verrataan terapian vaikuttavuutta.

Faskiakäsittelyt

Faskia on sidekudosta, joka ympäröi ja menee läpi kehon jatkuvana kolmiuloitteisena verkkona. Jos faskian toiminta ei ole kunnossa, niin osa lihassupistuksen voimasta jää hyödyntämättä.

Lihakset, joissa on krooninen osittainen jännitystila, tulevat kipeiksi ja särkeviksi, koska faskiakalvot kiristävät jatkuvasti. Ko. lihakset muuttuvat heikoiksi ja kömpelöiksi. Liikunnassa syntyvien vammojen riski kasvaa. Ne saavat aikaan jatkuvan energian puutteen tunteen kehossa. Lisäksi ne luovat ryhtihäiriöitä sekä huonon painonjakautumisen nivelissä.

Pitkäaikaisissa jännitystiloissa, vaikka lihas saadaan rentoutumaan, niin faskia jää jännittyneeksi ja palauttaa virheasennon takaisin. Myös on hyvä huomioida, että lihasrelaksanttilääkkeet vaikuttavat lihakseen eivät faskiaan.

Faskiakäsittelyt täydentävät fysioterapiaa. Nopealla sykkeellä on syntynyt useampia koulukuntia faskiakäsittelyissä. Kaikissa niissä on pyrkimyksenä palauttaa faskian toiminta normaaliksi.

Lue faskia-käsittelyä koskeva asiantuntija-artikkeli.Lue artikkeli


Manuaaliseen fysioterapiaan erikoistuneet fysioterapeuttimme


Jaana Leskinen
OMT fysioterapia
Viherlaakso
V

Maija Pekkanen
OMT fysioterapia
Viherlaakso

 Juha Tähkälä
OMT fysioterapia
Leppävaara


 Leena Leskelä
OMT fysioterapia
Kauniainen


 Jarmo Tonder
OMT fysioterapia
Viherlaakso


 Tuija Virtanen
OMT fysioterapia
Wilhelmiina

 
Leea Maria Lepistö

Maitland fysioterapia
Viherlaakso