Tahaton virtsankarkailu kuriin

Lantionpohjan toimintahäiriöistä, kuten virtsankarkailusta kärsivät kaikenikäiset. Vaivaa esiintyy erityisesti naisilla. Raskaus ja synnytys, ylipaino sekä hormonaaliset muutokset asettavat naisen lantionpohjalle erityisiä vaatimuksia. Miehillä lantionpohjan toimintahäiriöt ovat usein yhteydessä alaselkäkipuihin ja eturauhasongelmiin.

Lantionpohjan toimintahäiriöt käsitetään usein virtsankarkailuna, mutta lantionpohjan lihaksissa voi olla myös kramppeja ja kiputiloja (voi ilmetä esimerkiksi kivuliaana yhdyntänä). Diagnooseja voivat tällöin olla muun muassa vulvodynia, vaginismi tai pelvis spastica.

Fysioterapia on ensisijainen hoitomuoto lantionpohjan toimintahäiriöissä

Lantionpohjan toimintahäiriöihin erikoistuneet fysioterapeutit osaavat auttaa vaivoista kärsiviä. Ohjatulla lantionpohjan lihasten harjoittelulla on saatu hyviä tuloksia lantionpohjan lihasten hoidossa. Lantionpohjan fysioterapia perustuu fysioterapeutin tutkimuksiin, joiden perusteella laaditaan yksilöllinen hoitosuunnitelma. Tietoisuus lantion lihaksista parantaa koko kehon hallintaa ja lantionpohjan lihasten vahvistaminen on hyödyllistä kaikille.

Fysioterapiassa tärkeässä asemassa on biopalaute (EMG). EMG:n avulla kuntoutuja saa palautetta lantionpohjan lihastensa aktiivisuudesta, ja tämän avulla hän voi aistia, miltä lihasten supistuksen ja rentoutuksen tulisi tuntua. Hoidon yhteydessä asiakas saa voimisteluohjeet kotiin. Hoito ei aiheuta kipua.

Hoitoa annetaan lääkärin lähetteellä (KELA korvaa osan) tai ilman. On tärkeää hakeutua ajoissa hoitoon, näin saadaan nopeammin hyviä tuloksia. 


Lantiopohjan fysioterapiaan erikoistuneet fysioterapeuttimme:


Marika Paldán

Wilhelmiina